O sa va prezint câteva din posibilele scenarii de viată care v-au fost inoculate in copilărie si pe care, e posibil, sa le trăiți in continuare. Sunt scenarii de viată care va trăiesc viața in locul vostru. Si asta, fără măcar ca voi sa știți!
Ce sunt aceste scenarii care ne trăiesc viața in locul nostru? Sunt scenariile care ne-au oferit, in copilărie, soluția magica: cum sa obțin dragostea si sa fiu acceptat necondiționat. Doar ca toate aceste scenarii erau cat de cat funcționale in copilărie. Acum, la maturitate nu sunt altceva decât niște pietre pe care le cărăm in spate si care ne trăiesc viața in locul nostru. In copilărie scenariul reprezenta singura alternativa de a evita o catastrofa si de a ne simți securizați. La maturitate….ehhhh…grea poveste….
Pentru a ieși din aceste scenarii trebuie sa identifici care dintre nevoile tale nu au fost asigurate când erai copil si TREBUIE SA GASESTI O MODALITATE DE A O FACE ACUM, intr-un mod matur, fără a te mai sprijini in continuare pe deciziile din copilărie.
NU EXISTA
Replicile părinților in copilărie: ”Ufff, daca nu te-as fi avut pe tine, as fi putut sa fac o facultate!” sau ”O sa te omor pentru asta”, sau preferata romanilor ” Eu te-am făcut, eu te omor!” sau ”daca nu ai fi fost tu, nu ar fi trebuit sa mă căsătoresc cu boul de tac”tu!” sau ”daca nu ai fi fost tu as fi putut pleca in străinătate!”
Care e mesajul pe care îl recepționează de fapt copilul?? Mesajul este : NU EXISTA! Copilul va decide ca nu merite sa existe, ca ”nu valorează nimic prin nașterea lui”. Care sunt emoțiile care vor deveni dominante in copil? Nu merit sa exist. Daca exist o supăr pe mami. Merit sa fiu rănit, pentru ca sunt rău.
Ce se poate întâmplă cu acești copii? Probabil din rândul lor se vor alege cei care mai târziu se vor sinucide. Vor încheia scenariul care nu le oferă nici o șansă sa supraviețuiască. Dar alți copii vor găsi alte modalități: De exemplu: Ar fi mai bine pentru mine sa rămân in viață atât timp cat……si urmează puncte puncte care pot fi completate așa: atât timp cat muncesc mult merit sa trăiesc. Atât timp cat nu sunt apropiat de oameni merit sa trăiesc. Atât timp mă strecor ca o umbra sa nu mă vadă mama, merit sa exist. Rezultate mai târziu?? Porunca de a se sinucide se poate traduce si prin sinuciderea sub forma unui accident. Conducerea in stare de ebrietate avansata poate fi o consecință a poruncii NU EXISTA primita in copilărie.
Ce mai pot face persoanele care au primit mesajul NU Exista? Vor pune multa energie in tot ceea ce fac, pana la epuizare. Daca un bărbat face sport, va exersa pana la epuizare. In relațiile personale va face eforturi sa fie sociabil si când are raporturi sexuale face eforturi sa își satisfacă partenera. Toata viața lui se bazează pe efort. Pana si in vacanta va găsi o metoda de a se epuiza prin efort, de a se surmena in continuare. Daca nu face asta se va simți inconfortabil. Pentru ca intra sub incidenta acelui NU EXISTA din copilărie si asta i s-a părut atunci singura soluție viabila pentru a-si permite sa trăiască. Sunt persoanele care, oricât de multe reușite ar avea, nu își permit nici măcar 5 minute pentru a se bucura de reușitele lor.
NU FI TU INSUTI
Asta e cazul părinților care au o fata si si-ar fi dorit un băiat. Fata va fi îmbrăcata in haine pentru băieți. La maturitate femeia care a primit un astfel de mesaj va avea comportamente specifice sexului masculin.
Intr-o maniera mai generala mesajul poate fi : ”nu fi tu însuti, fi alt copil” Uite Mihai ce bine învață si tu nu ești in stare” ”uite Mirela ce frumos mănâncă si tu încă nu știi sa folosești furculița. Si ea e cu un an mai mica decât tine!” Replicile astea o ajuta pe mama sa își păstreze imaginea ”copilului ideal” la care ea visează. In acest caz, mama reacționează pozitiv doar la aspectele care cadrează cu aceasta imagine, respingând-le in bloc pe celelalte. La maturitate adultul va fi încontinuu nemulțumit de el, se va auto devaloriza si se va compara cu ceilalți pe care ii considera mai buni decât el. Va dori întotdeauna altceva de la viața. O alta mașină ( pentru ca vecinul si-a luat una ) o alta casa mai mare ( pentru ca verișorul a fost in stare sa își cumpere si trebuie sa fie si el in stare ) Persoana care a primit in copilărie mesajul ”nu fii tu însuti ” nici nu va reuși sa fie ea însăși. Pentru ca a învățat in copilărie sa cucerească dragostea mamei fiind altcineva. ”Daca sunt altcineva, mama mă iubește” Daca îndrăznește la maturitate sa fie el însuși se va simți total inconfortabil, pentru ca ”daca este el însuși, nu merita sa fie iubit”
NU FI COPIL si NU SIMTI
Mesajele astea sunt apropiate: ”Băieții mari nu plâng niciodată!”, ”Fii curajos, nu te mai smiorcăi” , ”daca ești băiatul meu, ești curajos”, ”ești prea mare ca sa te prostești așa!”, ”razi ca tâmpitul, acum ești deja mare!”
Unii copii își pot da singuri acest ordin. Daca părinții se cearta frecvent copilul poate ajunge la concluzia ca din cauza lui se cearta. Si copilul gândește: ”trebuie sa fac ceva, trebuie sa mă grăbesc sa cresc ca sa devin responsabil si așa părinții mei nu se vor mai certa ” Un copil mai mare poate lua aceeași decizie daca decide sa devina responsabil pentru frații mai mici.
Care sunt consecințele? La maturitate persoana va evita sa simtă. Va evita sa se simtă bine. Intr-un grup in care toata lumea rade, aceasta persoana va zâmbi stingher, pentru ca va evita sa se simtă prea bine. Si asta doar pentru ca urmează reacția din copilărie ” daca mă simt prea bine, mama/tata nu mă iubește”. La maturitate persoana se va simți stinghera când se va afla in prezenta copiilor. Poveștile de viața ale unor astfel de persoane suna cam așa: ”da, a fost frumos in vacanta, dar nu a fost așa de bine!” Vor evita cu tot dinadinsul bucuria plenara, pentru ca ea a fost interzisa in copilărie. Persoanele care au primit astfel de mesaje in copilărie vor evita sa își manifeste emoțiile ( posibil printr-un mecanism de raționalizare puternic ) pentru ca a-si manifesta emoția este ceva rău si mama/tata nu mă iubește daca arat ca sufăr ( sau daca arat ca sunt vesel ), deci trebuie sa îmi ascund emoțiile pentru a fii acceptat. Curând emoțiile vor fi ascunse atât de bine, încât va fi nevoie de ceva terapie ca persoana sa își conștientizeze emoțiile in corp.
Voi reveni si maine sa va mai spun cateva scenarii de viata. Va recunoasteti in vreunul?