De ce sa mergi la psihoterapie?

psihoterapie

De ce sa mergi la psihoterapie? Care sunt semnele care ti-ar putea arata ca ar fi bine sa iți faci o programare la un terapeut?

  • Orice întâmplare din viața  ta o resimți cu intensitate majora.
  • Ai suferit o trauma ( deces, separare, divorț, pierderea locului de munca, etc ) si nu te poți gândi decât la asta.
  • Ai dureri de cap in mod frecvent, stomacul iți face probleme si, in general, sistemul tău imunitar este la pământ.
  • Ca sa te simți bine, ai ajuns sa bei in fiecare zi.
  • Te simți departe de orice activitate care înainte iți făcea plăcere. Nimic nu mai pare ca te interesează acum .
  • La serviciu ai probleme cu colegii de servici, șeful nu te lasă in pace sub nici o forma si in general, feedbackul pe care îl primești de la serviciu este negativ
  • Prietenii ti-au spus ca sunt îngrijorați pentru tine
  • Relația de cuplu a devenit plictisitoare si total neinteresanta, ba chiar dificila si cu probleme.
  • Nu mai ai energie, de abia aștepți sfârșitul de săptămâna ca sa zaci pe canapea, sa mănânci pana nu mai poți si sa nu mai știi de nimeni si de nimic.

Dar știi ceva??? Chiar daca poți bifa ceva din ce am scris eu mai sus, nu trebuie sa te duci la un psihoterapeut. Știi de ce? Pentru ca noi, oamenii, in general nu prea terminam lucrurile care încep cu ”trebuie”. Noi facem lucrurile pe care VREM sa le facem. Hai sa ne gândim doar la lista de Revelion. Sunt acolo pe lista de„ trebuie” vreo câteva. Începând cu : de la 1 ianuarie trebuie sa mă las de fumat, anul viitor trebuie sa fiu mai bun, sa îmi schimb serviciul etc. Completați voi cu propriile liste de revelion. .Si??!!! Revelionul următor te găsește tot fumând, tot la același serviciu si așa mai departe. Dar daca ești pregătit si VREI sa te schimbi, vii in terapie pentru ca vrei sa înveți, pentru ca vrei sa te vindeci, nu pentru ca altcineva ti-a spus asta ci pentru ca tu vrei si simți ca ești pregătit pentru schimbare. Vii la psihoterapie pentru ca vrei  sa iți crești starea de bine si știi deja ca singur ai făcut mult, dar cu ceva ajutor din afara, se poate si mai mult.

Încă se mai folosește in societatea de astăzi replici de genul asta: ”Ai probleme cu capul. Du-te la psiholog si lasă-mă in pace!” ”Ești nebuna de legat, du-te la psiholog!” Sunt jignitoare, dar nu au nici o legătura cu mersul la un psihoterapeut. Știi, psihoterapia nu e buna numai in cazul depresiilor, atacurilor de panica, fobiilor si al altor probleme de ordin medical ( sa spunem) Psihoterapia este extraordinara pentru o viața sănătoasă emoțional, te ajuta sa mergi către potențialul tău maxim, te ajuta sa iți faci o viața mai buna, te ajuta sa vezi ce te-a împiedicat sa razi in fiecare zi.

Așa ca voi face o alta lista cu motive. Daca te regăsești, sa știi ca eu te aștept.

  • Iți dorești sa te iubești si sa te accepți pe tine – Mulți oameni nu se iubesc si nu se accepta pe ei așa cum sunt azi, dar asta nu înseamnă ca sunt depresivi sau anxioși sau vreo alta problema diagnosticata. Psihoterapia te poate ajuta sa vezi care sunt pietrele, stâncile care stau in calea stimei de sine si te învață care sunt căile prin care iți faci din ”fericire” o prioritate.
  • Vrei sa ai o căsnicie minunata – Multe casnicii sunt funcționale dar parca lipsește sarea si piperul din ele. A dispărut partea de distracție. Consilierea de cuplu te poate ajuta sa iți înțelegi partenerul, sa fii înțeles la rândul tău, te poate învață cai minunate de reîntoarcere la pasiunea fascinație in căsnicia ta.
  • parinte-fericitVrei sa fii un părinte fantastic – Mulți dintre noi suntem prea mult implicați in propriile vieți – servici, credite, obligații si nu ne dam seama ca am ajuns sa copiem modelul părinților noștri. Terapia te poate ajuta sa fii părintele fantastic care vrei sa fii. Si știi ceva? Copilul tău are nevoie de tine, părinte fantastic
  • Vrei sa reușești in cariera – Tu spui ca ești nefericit acolo unde ești, ca muncești prea mult si te străduiești prea mult pentru prea puțin. Este asta frica, munca prea grea sau un conflict interior care te apasă pe spate si nu te lasă sa vezi partea frumoasa a lucrurilor? Terapia te poate ajuta si poate fi un catalizator extraordinar al unei schimbări sănătoase in cariera ta. Nu doar o schimbare de dragul schimbării
  • Vrei sa înțelegi sensul vieții, misiunea ta personala – Multor psihoterapeuți le place sa sape in adâncul vieții tale si sa descopere împreuna cu tine cine ești acolo, in adânc, sa te ajute sa iți descoperi pasiunea care a dispărut copleșita de aglomerația vieții de zi cu zi. De altfel, asta e partea mea preferata din psihoterapie
  • fascinatieVrei sa înveți sa ierți –  faptul de a menține ura fata de cineva nu este ceva diagnosticabil dar poate avea consecințe nefavorabile asupra sănătății vieții tale, asupra stării tale de bine, asupra emoțiilor tale. Prin psihoterapie poți învața sa ierți, sa uiți si sa mergi mai departe pe calea vieții tale, nu pe calea urii. Pentru ca ura copleșește si te înghite încet, încet in hăul ei

Psihoterapia este un curs al cărui subiect ești tu. Ai o ora pe săptămâna in care te explorezi pe tine, te cauți, te adulmeci, mergi in adâncul gândurilor tale, in adâncul emoțiilor tale sau doar iți permiți ”sa fii” pentru câtva timp. In lumea de azi practica asta a început sa fie uitata.

Daca vrei un loc in care sa practici afectivitatea, sa iți exprimi emoțiile sau orice altceva – acesta este un cabinet de psihoterapie. Psihoterapia este laboratorul in care tu faci experimente, in care  experimentezi comportamente si practici care te sperie in viața de zi cu zi. Cei timizi practica confruntarea, cei detașați de emoțiilor lor își manifesta emoțiile si le lasă sa curgă. După ce experimentezi de câteva ori , alături de mine, intr-un mediu sigur, ești pregătit sa le exprimi si in lumea de afara, in viața de zi cu zi. ( mai multe detalii in terapie )

  • Închei spunând: Da, terapia ajuta in caz de depresii, anxietate , fobii, dar oferă mult mai mult. Iți oferă calea către tine, calea către o viată armonioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *