Scurt ghid de probleme in cuplu
Eu cred ca noi oamenii suntem niste aisberguri care plutim pe apa iubirii. Toata partea noastra de suprafata este formata din credintele noastre, din orgoliile noastre, din asteptarile noastre, din dorintele noastre. Pe masura ce ne topim, ne scufundam in iubire, ne transformam in iubire. Iubirea este ceea ce ne uneste dintotdeauna si pana la cele din urma hotare.
Cuplul, marea provocare a vietii noastre de zi cu zi.
Intram fiecare in relatie cu bagajul nostru de cunostinte, de indragostiri, de dezandragostiri, de temeri , cu bagajul nostru de nevoi.
Care cred ca e regula de baza intr-un cuplu?? Sa inteleg ca celalalt nu exista in viata mea pentru a-mi satisface nevoile si nici nu e eu. Sub nici o forma nu e eu. Este el. Sau este ea.
Azi voi vorbi despre atitudini distructive. Daca te recunosti, este timpul sa faci ceva.
Concurenta – Una din atitudinile distructive cel mai des intalnite este ca se dezvolta concurenta, nicidecum parteneriatul. Astia sunt cei care tin scorul. „ il las de 3 ori la bere si apoi apoi imi cer revansa” . Trebuie sa stiu mai mult decat el, sa fiu mai mult si sa am mai multa dreptate si in general sa fiu mai bun. Daca nu sunt mai bun decat ea nu ma poate iubi.
Dominare si control – apare aceasta tendinta impreuna cu dorinta de a avea ultimul cuvant. Hartia colorata in care este invelita bomboana asta otravita este : „ Eu il ajut pe celalalt, dar el sa constientizeze ce mare efort fac eu, ca doar nu degeaba il fac . El este dator sa imi aprecieze sacrificiul”
Dominare , control total – apare ca urmare a insecuritatii unuia dintre parteneri – „ daca nu predictionez bine ma simt insecurizat” Vorbim despre cei care se transforma in destepti universali pentru toti ceilalti. „ toti trebuie sa faca ca mine. Cand eu detin adevarul absolut, nu mai sunt capabil sa imi vad defectele”
Criticismul – orice ar face celalalt , oricum nu e bine. E de ajuns sa uite un singur lucru si lucrul ala din tantar devine armasar. Aici vorbim despre neputinta invatata – reprezinta tendinta de a-l face pe celalat sa isi recunoasca greseala. Daca celalat a gresit inseamna ca nu eu am gresit deci eu sunt OK. El nu e OK.
Tendinta de a-l ataca pe celalalt – „ Bine ca esti tu destept” Se uita ca nu poti arunca cu sulita in celalalt si apoi sa spui – Upss..imi pare rau! Nu de alta, dar celalat moare putin de fiecare data cand nimeresti tinta.
Comportament pasiv agresiv – tendinta puternica de a controla, dar pe ascuns – adica ii pui bete in roate partenerului ori de cate ori poti, fara a-ti asuma insa nici un del de responsabiitate.
Comportament evitant – cel mai mare predictor la lipsa de schimbare. Tipuri de reactii – sa fac aia sau sa fac ailalta, ce ar fi mai bine sa aleg…..dar mai bine nu aleg….sau sa aleg….sau mai bine intreb pe altcineva – ( pe terapeut J )
Sentimentul de nesiguranta aparut in cuplu – astfel de oameni au nevoie ca pertenerul sa le demonstreze in orice moment ceva si evident, reactioneaza cu „ nimic nu e bine” aia nu e bine, aia nici atat. Astfel de persoane cauta in partener o validare continua, pe care oricum o demonteaza pentru ca „oricum ar fi nu e bine”
Neajutorarea dobandita – o atitudine mentala de renuntare. Stai in soc chiar daca te doare, nu mai ai speranta, nu mai ai nimic care sa te lege de viitor si tu continui sa stai in aceeasi situatie de viata dureroasa.
Dorinta de a fi in centrul atentiei – partenerul nu exista decat pentru a-i valida continuu pozitia de a fi in centrul atentiei. Daca cumva el greseste si nu ii valideaza pozitia este aspru pedepsit. De obicei astfel de oameni au indoieli profunde despre ei insisi.
Defensivitate – victima se plange dar nu isi asuma nici un fel de responsabilitate
Evitarea emotionala – unul din parteneri nu ofera nici un fel de feedback celuilalt. Apar insulte , sarcasm pronuntat.
Astea sunt doar cateva dintre problemele care ar putea exista intr-o relatie. Un fel de ghid super scurt. Doar ca trebuie sa va spun ceva. Exista cupluri functionale si cu aceste manifestari de mai sus. Exista cupluri care se cearta continuu, dar ei sunt fericiti. E modul lor de a dialoga. 🙂
Dincolo de ghidul de probleme va spun ca nu exista nici o reteta. Viata nu e o reteta. Si nu are reteta. Trecutul nostru, vrem nu vrem, lasa urme. Cel mai bine ar fi sa incetam sa stergem urmele pasilor. Oricat am incerca, urmele pasilor nostri prin viata raman acolo, mai ascunse sau mai vizibile. Important este cum traim noi impreuna cu trecutul nostru. O viata normala este o viata cu probleme. Important este cum trecem peste probleme.