Emisfera dreapta si emisfera stanga – intre vis si realitate
Incepem cu inceputul. Si inceputul sunt milioanele de ani de care a avut nevoie ceierul uman ca sa ajunga in forma de azi, adaptat si capabil sa faca fata si sa se bucure de viata pe aceasta frumoasa Terra. Si asta este creierul pe care noi oamenii il folosim pentru a percepe, pentru a gandi, pentru a relationa, pentru a infrunta fricile noastre, pentru a spera si a visa la planuri marete.
In prima etapa a copilariei acest procesul evolutiv al creierului nostru este foarte incurajator. Se pare ca el ajunge deja la volumul aproximativ al creierului unui adult cam la finalul primei decade de viata. Tot oamenii de stiinta ne spun ca in momentul nasterii lipsesc aproape cu desavarsire conexiunile neuronale si ca densitatea acestor conexiuni se dezvolta in primii ani de viata. Asta inseamna ca pentru a obtine o dezvoltare cerebrala adecvata si sanatoasa avem nevoie de stimularea acestei dezvoltari inca din perioada intrauterina. Stim deja ca bebelusii privati de afectiune, abandonati sau care nu au avut indeplinite necesitatile bazice se dezvolta mult mai incet decat altii, cu un nivel de anxietate mai mare. Asadar care este nevoia bebelusilor??? Afectiune, un mediu cald, armonios, plin cu dragoste. Asta il ajuta sa se dezvolte cerebral, nu un carucior care seamana cu un mercedes. De caruciorul ala avem noi neoive ca sa ne dam mari cand mergem cu copillul in parc
Dincolo de multele investigatii care s-au realizat cu privire la creier, oamenii de stiiinta inca au dubii, inca emit teorii care se verifica sau nu, inca bajbaie. Creierul ramane structura cea mai minunata si mai misterioasa din Univers, mai ales ca inca exista o multime de lucruri despre care stiinta nici macar nu a ajuns la nivelul sa emita presupuneri Se spune ca in mod normal folosim intre 1 si 5% din capacitatea reala a creierului, sau altii spun ca folosim cam cat un graunte de nisip de pe o plaja intreaga. NU o sa ma lansez in a apara nici o idee. Mai ales ca vreau sa va vorbesc despre atlceva.
Vreau sa va vorbesc despre Emisfera Dreapta si Emisfera stanga
Ce face emisfera stanga??
Emisfera stanga actioneaza pe partea dreapta a corpului si lucreaza in lumea fizica. Ea este cea care se ocupa intr-o maniera obiectiva si este capabila sa distinga si sa faca o separare intre „ inauntru” si „ afara”, intre „eu” si „ altul” si, in general este responsabila de capacitatea analitica. Emisfera stanga este se ocupa cu partea de logica, rationalizare, este cea care proceseaza informatiile pas cu pas, este lineara, interpreteaza si analizeaza fiind in permanenta alerta de tot ce se intampa de jur imprejurul nostru. Emisfera stanga este cea care se ocupa de calcule de matematica, de structura limbajului nostru si al scrisului. Datorita societatii in care traim – prepoonderent occidental – se pare ca aproximativ 90% din populatia glubului are emisfera stanga mai dezvoltata decat emisfera dreapta. De ce?? Pentru ca traim intr-o lume in care totul se invarte in jurul analizei, relfectiei, intereselor personale, competitivitatii, o lume a laitmotivului : „ ramai alert si vigilent „ si am uitat ca mai avem nevoie si de vise, de idealuri, o lume in care am lasat mult prea putin loc altruismului si compasiunii. Pana si felul in care ne educam copii este tributar emisferei stangi, pentru ca este focalizat in a potenta competitivitatea, ambitia, rezultatul analitic..uffff
Ce face emisfera dreapta?
Emisfera dreapta actioneaza pe partea stanga a corpului si lucreaza cu lumea non fizica. Ea percepe intr-o maniera subiectiva in functie de ritmurile de frecventa joasa Theta, Delta separarea dintre „eu” si „restul”. Emisfera dreapta danseaza pe rimtul de analogii, metafore, intuitii. Ea foloseste ca fir conductor emotiile, sentimentele si cu acestea creeaza imagini, simboluri si arhetipuri. Nu are timp si nu are spatiu, pentru ca nu le percepe, dar poate percepe globalizarea, intregul, fantasmele, visele, este partea care se ocupa de creatie si de capacitatea de a percepe, a simti si aprecia muzica, culorile. Emisfera dreapta este foarte dezvoltata la bebelusi si ramane mai dezvoltata decat emisfera stanga pana cand ajungem pe la vreo 7 – 10 ani, varsta la care incepem sa potentam capacitatea noastra de analiza si sa folosim din plin emisfera stanga.
Emisfera dreapta este de fapt emisfera pe care o folosiim pentru a creea structurile noastre mentale.
De multe ori am auzit persoane spunand ca ar fi perfect daca am folosi numai emisfera dreapta. O prostie, din punctul meu de vedere.
Amandoua emisferele sunt la fel de importante pentru evolutia noastra, pentru adaptarea noastra la mediu. Ar fi absolut eronat sa credem ca intr-o societatea cum este a noastra cineva ar putea trai doar cu emisfera dreapta si ca s-ar putea misca doar pe baza intuitiei , pe ce ii dicteaza inima de o maniera totala si fara restrictii. Ar fi calcat de masina sau nu ar fi capabil sa isi faca un plan si sa il mai si urmeze.
Evident ca nu putem lasa ca viata noastra sa fie dominata de un calculator rece – emisfera stanga, dar nici nu putem sa ne lasam viata purtata ca o barca fara carma undeva-candva. Ca intotdeauna, calea de mijoloc este cea mai buna, cand amandoua emiserele sunt in echilibru, cand intuitia ajuta analiza logica si analiza logica sprijina visele si emotiile.
Cum am putea sa facem asta?? Am putea sa introducem in programa scolara nu doar materii care stimuleaza emisfera stanga – Matematica, fizica, chimia sau gramatica si am putea sa introducem si materii care stimuleaza emisfera dreapta – imaginatia, exercitii de imagerie, relaxarea, ptentarea capacitatii extrasenzoriale, intuitia, creativitatea, magia ( da, chiar si magia ) Eu sunt sigura ca in felul asta am avea parte de un salt enorm in evolutia umaitatiii.
Ceea ce vreau sa retineti ca pana la varsta de 7 – 10 ani emisfera dreapta este mult mai dezvoltata decat emisfera stanga. Asa ca, daca traim evenimete dureroase, in acea etapa a vietii noastre cand emisfera stanga nu este suficient dezvoltata, aceste evenimente se inregistreaza ca atare, deoarece capacitatea de analiza si de sinteza este mult diminnuata. Asta inseamna ca vom retine doar durerea, pentru ca simtitm durerea prin emisfera dreapta, dar nu avem capacitatea de a analiza si intelege ce s-a intamplat cu adevarat. Din pacate aceasta experienta emotionala ramane prinsa in capcana durerii si se ascunde in planul inconstient asteptand ca intr-o zi sa iasa la lumina. Si iese prin nefericire, prin condamnare la pedepse din ce in ce mai ciudate ( inclusiv o stima de sine dureros de joasa ), o neiubire de sine manifesta.
Vestea buna este ca putem ajunge la emotiile initiale mergand tot pe firul emotiilor si putem face asta prin intermediul hipnozei. In acest fel putem scoate la lumina, in plan constient, in acest plan unde acum beneficiem de capacitatea de analiza a emisferei stangi, putem sa rescriem scenariile durerii initiale. Prin intermediul hipnozei se poate lucra la un nivel al undelor cerebrale care permite o comunicare eficienta intre cele doua emisfere. In acest fel emisfera stanga intelege ce simte emisfera dreapta si imediat aduce informatia in plan constient. Asta ne permite sa avem acces direct la acele amintiri repirmate si ascunse in cel mai intunecat colt al emisferei drepte.
Pentru orice intrebare va stau la dispozitie!
Mariana Dragan Psiholog